Ova stranica koristi cookies (kolačiče) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Daljnim korištenjem stranice suglasni ste s korištenjem kolačića

Održana Katehetska zimska škola

kzIzvješćem voditelja pedagoških radionica i plenarnom raspravom završila je Katehetska zimska škola za osnovnoškolske vjeroučitelje koja je od 8. do 10. siječnja održana u Međubiskupijskom sjemeništu na zagrebačkoj Šalati. Prvu pedagošku radionicu...

"Riječ Božja od kamena – Projektna nastava o hrvatskim katedralama" vodili su vjeroučitelji Varaždinske biskupije, a njihov koordinator Silvio Benč istaknuo je kako je cilj radionice bio osnažiti vjeroučitelje u korištenju projektne nastave te na temelju njihova iskustva i stručnosti osmisliti didaktičke materijale vezane uz nastavnu cjelinu "Crkveni jezici i kultura" za 6. razred osnovne škole. Koordinatorica druge pedagoške radionice zagrebačkih vjeroučitelja "Biblija je duša vjeronaučne nastave" Marijana Stojanović istaknula je kako je cilj radionice bio ponuditi neke mogućnosti ostvarivanja komunikacije s izvornim biblijskim tekstom i pisanim stvaralačkim izražavanjem.

Treća pedagoška radionica "Grad anđela u Gradu bez Boga. Film kao didaktičko sredstvo" u izvedbi vjeroučitelja Zagrebačke nadbiskupije pod vodstvom Ksenije Miškulin htjela je osnažiti vjeroučitelje u korištenju filma kao didaktičkoga sredstva. Vjeroučitelji su u radionici tehnički analizirali tri isječka filma "Nebo nad Berlinom" njemačkog redatelja Wima Wendersa iz 1987. godine koji je na 40. filmskomu festivalu u Cannesu iste godine dobio nagradu za najbolju režiju.

Vjeroučiteljima je, zatim, predstavljen projekt "Marijini obroci" čiji je cilj osigurati prehranu djeci u školama u nekih od najsiromašnijih država svijeta. U tim državama, prvenstveno u Malaviju, Keniji i Indiji djeca i mladi zbog siromaštva i gladi ne pohađaju škole, pa je provođenjem projekta cilj omogućiti toj djeci školovanje na način da bi svako dijete ostvarilo pravo na jedan obrok unutar škole.
U plenarnoj raspravi viši savjetnici za vjeronauk Agencije za odgoj i obrazovanje upoznali su vjeroučitelje da provedba stručnih skupova i stručnih ispita ide uobičajenim tijekom, te su pozvali vjeroučitelje mentore na suradnju s Agencijom u radu s pripravnicima. Podsjetili su vjeroučitelje da viši savjetnici za vjeronauk ne mogu utjecati na dinamiku napredovanja vjeroučitelja u zvanja mentora i savjetnika, kao i u ponovni reizbor, jer je, istaknuli su, u Agenciji za odgoj i obrazovanje ustrojen odjel za napredovanje i ponovni izbor u zvanje. U raspravi otvoreno je pitanje je li Nacionalni katehetski ured reagirao na naputak ministra znanosti, obrazovanja i sporta dr. Željka Jovanovića prema kojemu bi nastavu katoličkoga vjeronauka trebalo izvoditi prvi ili posljednji sat unutar školskoga rasporeda. Predsjednik Vijeća HBK za katehizaciju đakovačko–osječki nadbiskup Đuro Hranić podsjetio je da je NKU HBK, a zatim i HBK, tražili susret s ministrom Jovanovićem oko statusa vjeronauka u hrvatskim školama, te da su u posljednje dvije godine odnosi između Crkve i vlasti postajali sve napetiji zbog manjka želje za razgovorima. Nadbiskup Hranić izrazio je zabrinutost zbog sve većega prigovora vjeroučitelja na diskriminaciju vjeronauka unutar škola. "Žalostan sam što nema dovoljno dijaloga oko vjeronauka između Crkve i predstavnika vlasti. Ono što vi sada prolazite, u posljednje vrijeme prolazi i Katolička Crkva. Svjestan sam da ste daleko više izloženi takvu ozračju od nas biskupa u vašim zbornicama preko različitih stavova i komentara. Vi ste, doista, blagoslov za ovu Crkvu, i mi biskupi gledamo na vas s puno poštovanja. Sretan sam i Bogu zahvalan da se vide znakovi buđenja katoličkoga laikata u nas, te vi vjeroučitelji postajete jedna crkvena i društvena snaga. Snagom vjere trebamo ići naprijed. Nema nam druge nego kvalitetom svoga rada ponosno dignuti čelo. Budite hrabri i ne bojte se", poručio je vjeroučiteljima nadbiskup Hranić. (IKA)