Ova stranica koristi cookies (kolačiče) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Daljnim korištenjem stranice suglasni ste s korištenjem kolačića

XX. MEĐUBISKUPIJSKI SUSRET MATURANATA HUMAC/MOSTAR/MEĐUGORJE

ZAHVALNO HODOČAŠĆE MATURANATA IZ CIJELE DALMACIJE

07-04-19

Tradicionalni XX. međubiskupijski susret maturanata Splitsko-makarske nadbiskupije održao se 6.travnja 2019. u Hercegovini (Humac, Mostar, Međugorje). Kao dio nad/biskupije, maturanti naše Šibenske biskupije sa svojim vjeroučiteljima sudjelovali su s maturantima Splitsko-makarske, Zadarske i Dubrovačke nad/biskupije na susretu koji je zamišljen kao zahvalno hodočašće svih maturanata.

buy shoes | Air Jordan 11 Retro High OG 'University Blue' — Ietp

U ranim jutarnjim satima iz Šibenika put Hercegovine krenulo je sedam autobusa naših maturanata. Put smo započeli zajedničkom molitvom s kojom smo potaknuli sve maturante na duhovni smisao ovog susreta. Budući da se nalazimo u vremenu korizme naglasak je bio na sakramentu svete ispovijedi i promišljanju o otajstvu Kristova uskrsnuća. Oko 9:30 h stigli smo na Humac gdje smo nakon kratkog odmora sudjelovali na euharistijskom slavlju koje je predvodio mons. Petar Palić, hvarski biskup. Biskup se posebno obratio mladima potičući ih da se nikada ne umore tražeći Krista na svome životnom putu. On je put,istina i život u izazovnom vremenu u kojem mladi danas žive. Na kraju srednjoškolskog obrazovanja biskup je potaknuo mlade na zahvalnost prema Gospodinu za sve primljene milosti. Za vrijeme euharistije veliki broj mladih je pristupio sakramentu svete ispovijedi gdje im je na raspolaganju bio veliki broj svećenika.

Nakon euharistijskog slavlja mladima se obratila naša poznata atletičarka Blanka Vlašić. Blanka je posvjedočila o životu prije ali i poslije svoga obraćenja prepoznajući sebe u obraćenju sv. Pavla. Istaknula je kako nas često naša oholost i želja da budemo priznati u ovome svijetu udaljuje od Gospodina. Upoznavši Krista kroz svoje osobne patnje ohrabrila je mlade da se ne boje otvoriti svoje srce onome koji nas neizmjerno ljubi. Mladi su sa velikim zanimanjem slušali Blankino svjedočanstvo o čemu govori veliki aplauz na kraju zajedničkog druženja.

Nakon svete mise krenuli smo put Mostara. U Mostaru smo se zadržali do 15:30 h razgledavajući grad uz neizostavne bosanske ćevape. Nakon okrijepe i šetnje zaputili smo se u Gospino svetište u Međugorje. Vidjevši brojne hodočasnike iz cijeloga svijeta u velikim redovima kako čekaju na svetu ispovijed, mladi koji se nisu stigli ranije ispovijedati pristupili su sakramentu pomirenja. Preostalo vrijeme proveli smo u šetnji, molitvi i zajedničkom druženju.

Nakon dana ispunjenog  brojnim susretima i događajima duhovno osnaženi krenuli smo put Šibenika oko 19 h. U povratku koji je bio ispunjen pjesmom i veseljem jedni drugima smo prepričavali svoja iskustva. Na susretu je sudjelovalo oko 350 maturanata Šibenske biskupije. Zajedno sa svojim vjeroučiteljima pokazali su spremnost za rast u vjeri, sakramentalni  život ali i odgovornost prema svojoj Crkvi.

Domagoj Jurković, vjeroučitelj

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries