Ova stranica koristi cookies (kolačiče) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Daljnim korištenjem stranice suglasni ste s korištenjem kolačića

Katolički vjeronauk u korelaciji s fizikom

ODRŽAN STRUČNI SKUP ZA VJEROUČITELJE

20181110 093458 2

Stručni skup za vjeroučitelje šibenske biskupije održan je u subotu 10. studenog s početkom u 9.00 sati u Katoličkoj osnovnoj školi. Skup su organizirali Katehetski ured šibenske biskupije i Agencija za odgoj i obrazovanje – podružnica Split. Tema stručnog skupa bila je Katolički vjeronauk u korelaciji s fizikom.

 Stručni skup započeo je molitvom srednjeg časa. Nakon toga predstojnica Katehetskog ureda s. Jakica Vuco pozdravila je sve prisutne. Otac biskup Tomislav Rogić uputio nam je nekoliko prigodnih riječi te potaknuo vjeroučitelje da sve one talente koje imaju predaju Bogu i vođeni njegovom rukom navještaju Radosnu vijest onima kojima su poslani.

Prvo predavanje održao je prof. dr. sc. Mile Dželalija na temu Prirodoslovno-znanstveni pristup postanku svijeta i čovjeka. Profesor Dželalija je kroz svoje predavanje predstavio što je fizika i čime se ona bavi te je kratko i jasno prikazao razvoj fizike kroz povijest. Naglasio je da fizika ne odgovara na pitanje zašto, nego kako. Između dva predavanja smo poslušali obavijesti iz Agencije za odgoj i obrazovanje i Katehetskog ureda.

Drugo predavanje je održao prof. dr. sc. Ivan Tadić na temu Metafizika i fizika – sukob ili sklad različitih pristupa. Profesor Tadić je kroz svoje predavanje predstavio što jest metafizika i pokušaje nijekanja metafizike. U svom predavanju predstavio je neke pokušaje nijekanja metafizike koji na kraju završavaju neuspjehom. Jedino ispravno bi bilo međusobno povezivanje metafizike i fizike jer se jedna na drugu naslanjaju. Nakon predavanja uslijedila je živa rasprava u kojoj su oba predavača odgovarala na pitanja kolega vjeroučitelja i vjerujemo uspjeli razriješiti mnoge nedoumice i pitanja.

Pedagoške radionice bile su posljednji čin stručnog skupa. Kolege vjeroučitelji su nam pripremili zanimljive radionice i pokazali nam da se i kroz igru jako dobro može govoriti o stvaranju svijeta.

Mihovil Klarić