Ova stranica koristi cookies (kolačiče) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Daljnim korištenjem stranice suglasni ste s korištenjem kolačića

Međubiskupijski susret maturanata u BiH (FOTO)

IMG 20180317 11565248 autobusa krenulo je iz Dubrovačke, Splitsko-makarske, Šibenske i Zadarske biskupije, da bi zajedno proslavljali Boga na hercegovačkom tlu.

 

I ove godine maturanti Šibenske biskupije s radošću su primili vijest da je organiziran susret maturanata u Hercegovini, točnije Humcu, Mostaru i Međugorju. Odgovorni maturanti prkosili su tmurnom vremenu i nasmiješeni došli u 6 sati kada je i bio predviđen polazak iz Šibenika. Grad je tužnim pogledom ispratio svoje maturante i pustio pokoju suzu koja se slijevala niz prozore autobusa. Jedan vedri osmijeh i mahanje, uz Božji blagoslov, uputila je s.Jakica svim maturantima.

Šest autobusa su, u koloni mira, krenuli jedan za drugim na hodočašće. Nakon molitve i kratkih uputa uslijedila je brza i kratka stanka. Čekajući revne Kninjane ispijali smo jutarnju kavu i pogledavali u nebo tražeći tračak plavetnila. Nakon stanke smo krenuli prema graničnom prijelazu. Poduže čekanje iskoristili smo za ćakulu dok je jugo raznosilo tek procvale cvjetove jabuka i trešanja. Kiša je i dalje ostavljala svoj obris na prozorima, dok su se u glavama miješali stihovi pjesme „Bježi kišo s prozora“.

Dugo je čekanje pojedinim maturantima prouzrokovalo kasniji dolazak i propuštanje ljepote zajedništva mladih lica u prepunoj crkvi u Humcu. Biskup šibenske biskupije Tomislav Rogić predvodio je ovo misno slavlje. Biskup je svojim pristupom i govorom upućenom maturantima rasplamsavao ožarena lica Kristove mlade zajednice. U središte svoje propovijedi stavio je deset Božjih zapovijedi kojima je stvarno povezivao materijalni i duhovni život te zaključio: „U ovom svijetu, vi mladi imajte svoj cilj“. Šibenska Biskupija je sa svojim maturantima pripremila prinos darova i molitvu koja je neizbježno, pod utjecajem graničnih službenika, zakasnila na obred. Molitvu vjernika uspjeli su pročitati naši maturanti ekonomske škole. Svoje svjedočanstvo života na kraju je mladima prenio naš dragi estradni umjetnik Dražen Zečić. U svjedočanstvu je predstavio kronologiju svoga života gdje se kontinuirano provlačila sumnja u samoga sebe, izazvana neuspjehom u pojedinim životnim trenutcima. „Bog ima plan za sve nas, ne sumnjajte u sebe i ne sumnjajte u Boga. On sigurno ne sumnja u vas“, bile su završne riječi ovoga emotivnoga govora. Uz zahvalu, profesor Josip Periš dao nam je daljnje upute o našem putovanju i iznio lijepu informaciju o 48 autobusa koji su danas krenuli iz Dubrovačke, Splitsko-makarske, Šibensko-kninske i Zadarske biskupije, da bismo zajedno proslavljali Boga na hercegovačkom tlu.

Krenuli smo prema Mostaru ispunjeni evanđeoskim nagovorom i svjedočanstvom vjere. Kiša je i dalje bila vjerni suputnik, koja je dolaskom u Mostar ubrzala naše korake slijedeći miris ćevapa i natopljenih lepinja. Dok nas je grijala Begova čorba, dok su se ćevapi stapali s kajmakom, kiša je napokon dopustila razgledavanje Mostara. Pogled sa Staroga mosta i šarenilo izložbenih predmeta odvelo nas je u obližnje slastičarnice gdje smo uz bosansku kafu probali i neizbježne bosanske specijalitete hurmašice i baklavu. Omamljeni silnom hranom većina nas je zaboravila na vrijeme, ali odgovorni maturanti su u 16:00 bili u autobusu, spremni za polazak u Međugorje.

Po dolasku u Međugorje svi su se uputili u crkvu gdje je započela molitva krunice. Sakupljeni u miru pred Bogorodicom i majkom molili smo za sve naše potrebe i zahvaljivali na daru života. Pojedinci su iskoristili mogućnost ispovijedi koja je posebno potrebna u vremenu korizme kada se poistovjećujemo s Kristovom patnjom, odricanjem i molitvom. Oslobođeni od tereta grijeha tako se pripremamo za slavno Kristovo Uskrsnuće. Ostatak vremena maturanti su iskoristili za obilazak Međugorja, osobnu molitvu i kupnju suvenira kao uspomenu na ovo hodočašće.
Ispunjeni Duhom Božjim i svakovrsnim darovima, s osmjehom na licu, tjelesno umorni, ali duhom ojačani, krenuli smo prema Šibeniku razmjenjujući iskustva i doživljaje kroz ovaj put. Uz opetovano poduže čekanje na graničnom prijelazu, u razgovoru maturanata otkrivala se bezgranična ljubav i zajedništvo. U Šibenik smo stigli oko 23:00 sata.

U ime svih maturanata, vjeroučitelja i profesora zahvaljujemo na predivnom iskustvu dragom Bogu, Šibenskoj biskupiji i vjeroučiteljima Marici i Niki. Uz dobru volju i uz Božju pomoć nadamo se će ovo iskustvo potaknuti i slijedeću generaciju maturanata na susret u Kristu.

Boris Šošić