Ova stranica koristi cookies (kolačiče) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Daljnim korištenjem stranice suglasni ste s korištenjem kolačića

"Ako živimo po Duhu, Duh neka nas vodi“

DUHOVNA OBNOVA U BUŠKOM BLATU

IMG-20180304-WA0013Katehetski ured Šibenske biskupije organizirao je za sve vjeroučiteljice i vjeroučitelje te odgojiteljice u vjeri godišnju duhovnu obnovu koja se održala proteklog vikenda ( 2. – 4. ožujka 2018. ) u Buškom Blatu. Voditelj duhovne obnove bio je franjevac fra Bože Vuleta. Tema duhovne obnove bila je „Ako živimo po Duhu, Duh neka nas vodi“ ( Gal 5, 25), a podnaslov „Navještanje Radosne vijesti u poslanicama sv. Pavla“.

 

Duhovna obnova se sastojala od svakodnevne sv. Mise, Jutarnje i Večernje molitve Časoslova, molitve klanjanja, križnog puta, molitve krunice, mogućnosti ispovijedi, predavanja duhovnika i bratskog druženja.

Vjeroučitelji su boravili u Karmelu sv. Ilije na Buškom jezeru gdje se čitav program odvijao. Po dolasku, u petak, 2. ožujka svoje su druženje započeli na svetoj misi u kapelici sv. Terezije od Isusa (Avilske) koja će postati često mjesto njihovih molitvenih susreta.

U subotu 3. ožujka započela su predavanja koja je duhovnik fra Bože Vuleta koncipirao u četiri cjeline: 1. Duhom vođeno naviještanje; 2. Nasljeđivanje i predanje samog sebe; 3. Platiti cijenu – nositi križ i 4. Nasljedovanje molitvom. Napomenuo je kako djelovanje Duha Svetoga usmjerava naš život prema velikim vrijednostima - ljubavi, radosti, zajedništvu i nadi. Postavio nam je pitanja koja su potakla raspravu ali i ostala nama, vjeroučiteljima, na razmišljanje: zašto je ponekad teško služiti Evanđelju? Zašto nemamo uspjeha? Zašto ne uspijevamo pronaći dobre metode? Zašto Crkva sporo prepoznaje znakove vremena? Kako razumijemo česte napade na Crkvu u javnom diskursu? Upozorio nas je da u svom djelovanju moramo biti ponizni jer će upravo poniznost biti iščitana iz našeg djelovanja. Duh je onaj koji nas određuje prema Božjoj riječi. U drugoj cjelini govorio je kako ljudi žele „pitomog“ i ljubaznog Isusa ali i upozorio da je „pitomost“ nikakva opcija pozivajući se pritom na citat M. Yaconelia „Izdvojite iznenađenje iz vjere i sve što bi ostalo bila bi suha i mrtva religija“. Uistinu, može se dogoditi da nismo ništa dobili od onog što smo tražili ali smo dobili sve ono što je dobro za nas. U trećoj cjelini „Platiti cijenu – nositi križ“ fra Božo je kazao kako je patnja standard po kojem možemo znati da smo na pravom putu kao kršćani. Tako nam uvredljivost može postati kao „lakmus – papir“ kako bi uvidjeli stanje našeg ponosa i poniznosti. I sama molitva treba biti u suradnji s Duhom. Kako bi nas Bog učinio korisnim, trebamo Bogu dopustiti da nas nauči moliti. Za moliti trebamo biti molitveno spremni tzv. preprayered – 1. Moli, onda razmotri; 2. Moli, onda prosudi, 3. Moli, onda djeluj. Kada započnemo hodati s Kristom tada pohađamo školu molitve. Tada se suočavamo s katastrofama, poniženjima, izdajama i neuspjesima,a sve kako bi se porušio naš lažni ponos i kroz naša djela progovorio Isus. Fra Božo je predavanje zaokružio rečenicom koja nam se jako urezala u srca „ Ne moli Boga da blagoslovi ono što radiš, radije Ga moli da ti pokaže kako ćeš raditi ono što On blagoslivlje!“. Vrhunac i završetak našeg druženja bio je na nedjeljnjoj svetoj misi gdje su kao i u svim molitvenim susretima vjeroučiteljice i vjeroučitelji s radošću i puna srca služili.

Gospodinu zahvaljujemo na ovoj duhovnoj obnovi koja je okupila velik broj šibenskih vjeroučitelja i vjeroučiteljica te Ga molimo da nam bude snaga za poniznost u kojoj ćemo svjedočiti Raspetog!

Ljubica Paškov