Ova stranica koristi cookies (kolačiče) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Daljnim korištenjem stranice suglasni ste s korištenjem kolačića

Brak i obitelj u društvu i Crkvi danas

IMG 20180224 111118Stručni skup za vjeroučitelje na temu Brak i obitelj u društvu i Crkvi danas u organizaciji Katehetskog ureda Šibenske biskupije u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje (AZOO) iz podružnice Split održan je 24. veljače 2018. g. u Katoličkoj osnovnoj školi u Šibeniku.

 

Skup je započeo molitvom koju su predmolili vjeroučitelji Marija Friedrich i Bernard Šarić zajedno s okupljenim vjeroučiteljima i sudionicima. U ime šibenskog biskupa mons. Tomislava Rogića rad stručnog skupa otvorio je tajnik biskupa don Roko Glasnović naglasivši da svi mi nazočni tvorimo jednu obitelj. Obavijesti iz Katehetskog ureda iznijela je predstojnica ureda s. Jakica Vuco, a u ime AZOO-a Sabina Marunčić, viša savjetnica za vjeronauk pri AZOO.

Iznimno zanimljivo prvo predavanje pod naslovom Brak i obitelj pred suvremenim društvenim mijenama održala je redovita prof. dr. sc. Dubravka Hrabar s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koja je istakla pravne međunarodne i hrvatske akte koji štite brak, obitelj i djecu, te pravo roditelja na odgajanje djece u njihovim vjerskim i filozofskim uvjerenjima. Važnost obitelji naglašena je činjenicom da su se Babilonsko i Rimsko carstvo raspali zbog degradirajućeg odnosa prema braku i obitelji. Također je navela kako je Robin Morgan objavila 1970. g. u djelu Sisterhood is powerful da poništenje razlika između muškarca i žene je moguće uništenjem obitelji.

Prof. dr. sc. Jadranka Garmaz održala je predavanje na temu Brak i obitelj u svjetlu Apostolske pobudnice "Amoris laetitia" u kojoj papa Franjo naglašava da Crkva treba pratiti bračne parove i obitelji na njihovu putu ljubavi koja zahtjeva smisao za žrtvu. Papa kaže da roditelji uvijek utječu na moralni razvoj svoje djece, bilo pozitivno ili negativno, i da trebaju znati gdje su im djeca, ali ne u prostornom smislu, nego tko ulazi u njihove živote putem televizije i elektroničkih uređaja i s kime provode slobodno vrijeme, tako da razgovarati s djecom treba jednostavno i s ljubavlju o važnim stvarima, jer tu vrijedi načelo po kojem je vrijeme važnije od prostora.

Predavanje o temi Odgojno-katehetska zadaća obitelji u svjetlu "Amoris laetitia" održao je dr. sc. Mihael Prović koji je naglasio logiku pastoralnog milosrđa po kojoj papa Franjo ne želi isključiti nikoga iz Isusove ljubavi koju Crkva treba pokazati svima: bračnim drugovima i obitelji, rastavljenima i svakome u njegovim tegobnom životu. U tematskoj raspravi dr. sc. Mihael Prović iznio je podatak da je u Amsterdamu 53% samaca, tako da želja za eutanazijom proizlazi iz samoće i patnje, jer se nitko nema brinuti za samce kada nastupe starost i teška bolest. Po tom podatku razvidno je koliko je važna obitelj i plodna ljubav oca i majke o kojoj govori papa, jer život u obitelji u širem smislu obuhvaća roditelje, djecu, stričeve i ujake, rođake, starije osobe, pa čak i susjede.

Na kraju skupa održane su pedagoške radionice na temu Obitelj kao sveprožimajući sadržaj vjeronaučne nastave koje su vodili vjeroučitelji Rosanda Vukičević, Marko Majetić i Šimun Radnić.

Mario Preden