Ova stranica koristi cookies (kolačiče) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Daljnim korištenjem stranice suglasni ste s korištenjem kolačića

Održan stručni skup na temu "Izazovi roditeljskog odgoja"

IMG-20170327-WA0000U subotu, 25. ožujka 2017. u prostorima Katoličke osnovne škole, održan je stručni skup na temu Izazovi roditeljskog odgoja. Ovaj stručni skup za sve vjeroučiteljice/vjeroučitelje i odgojiteljice u vjeri naše biskupije organizirali su Katehetski ured šibenske biskupije i Agencija za odgoj i obrazovanje (podružnica Split). Predavanja na zadanu temu održali su mr. sc. Roko Glasnović, povjerenik za pastoral braka i obitelji šibenske biskupije te dr. Željka Markić, predsjednica udruge 'U ime obitelji'. Nakon predavanja uslijedio je okrugli stol na temu Roditeljstvo iz različitih kutova prema istom cilju.

 

Susret je započeo molitvom koju su priredili supružnici vjeroučitelji Zdravka i Ante Nimac. Nakon njih, šestogodišnji Ante Lapić uz gitarsku pratnju svog oca otpjevao je psalam Gledajte u Gospodina. Sve prisutne je u svoje ime i u ime oca biskupa Tomislava pozdravila predstojnica s. Jakica Vuco, koja je otvorila rad stručnog skupa i prigodnim riječima uvela vjeroučitelje u temu.

Nakon uvodnog dijela uslijedilo je prvo predavanje na temu Roditeljstvo u Božjem naumu koje je održao mr. sc. Roko Glasnović, povjerenik za pastoral braka i obitelji u Šibenskoj biskupiji. Aktualizirajući govor o roditeljstvu, braku i obitelji, predavač je ukazao na pojedina sociološka istraživanja koja bilježe značajne promjene u suvremenim obiteljima. One se pak ogledaju u sve većem antagonizmu između muškarca i žene te daju mnogoznačne odgovore na pitanje tko je roditelj. Analizirajući pojam roditeljstva kroz različite teorije i prakse unazad stotinu godina vidimo kako se on neprestano mijenja i nadopunjava novim kontekstualnim značenjima, odstupajući često od naravnog poimanja roditelja kao osobe koja rađa i odgaja svoje dijete. U svom izlaganju Glasnović se osvrnuo na teologiju braka i obitelji citirajući Sveto pismo koje na mnogim mjestima govori o odnosima između supružnika, roditelja, djece i Stvoritelja. Antropološki pogled na roditeljstvo, brak i obitelj predočen je pak kroz smjernice koncilskih dokumenata i svesrdnu pastoralnu skrb o obitelji kao „Crkve u malom“. Tu su posebno istaknute zadaće suvremene obitelji kroz stvaranje zajednice, rađanje i odgajanje djece, sebe-ostvarivanje u društvu te izgradnje kraljevstva Božjega posredstvom sudjelovanja obitelji u životu i poslanju Crkve. Odgojno djelovanje obitelji predavač je vezao uz evangelizacijsku ulogu roditelja i misli Benedikta XVI koji roditelje naziva prvim navjestiteljima vjere i svjedocima kršćanskog života. Glasnović je naglasio kako su roditeljstvo, brak i obitelj i dalje pred mnogim izazovima koji iziskuju suradnju između pastorala mladih, zvanja i obitelji, a sve u cilju rasta svijesti o važnosti kršćanske zajednice koja svjedoči, naviješta, poučava, slavi i prakticira evanđelje u današnjem svijetu i kulturi.

Nakon tematske rasprave te obavijesti iz Katehetskog ureda i Agencije za odgoj i obrazovanje uslijedila je stanka te drugo predavanje koje je na temu Radosti i teškoće roditeljskog odgoja danas održala dr. Željka Markić, predsjednica udruge „U ime obitelji“, aktivne na planu zaštite i promicanja tradicionalnih i obiteljskih vrijednosti u našem društvu. Ističući važnost vjeroučiteljskog poslanja koje, unatoč brojnim kritikama koje dolaze iz liberalnih društvenih krugova, uspijeva prenositi djeci i mladima vrijednosni okvir za bolje razumijevanje pluralnog društva, Markić se osvrnula na nekoliko važnih aspekata uspješnog roditeljstva. To se prvenstveno odnosi na roditeljsku povlasticu sudjelovanja u izgradnji budućih savjesnih i odgovornih građana koji će, upravo zbog pravilnog odgoja, svoje poslanje u društvu temeljiti na nekoliko stupova vrijednosti. Za prenošenje tih stupova novim naraštajima odgovorni su upravo roditelji koji svoj vrijednosni okvir moraju živjeti autentično, istovremeno nalazeći mehanizme prevladavanja njegovih nedostataka. U odgoju djece i mladih roditelji trebaju razlikovati bezuvjetnu ljubav od opasnosti da im se bezrezervno popušta, a upornim objašnjavanjem vrijednosti koje zastupaju roditelji ih svojoj djeci moraju postaviti kao ciljeve. Time će se lakše nadići i brojne poteškoće koje sa sobom donose odgoj i roditeljstvo, a one se odnose na pravilno korištenje materijalnih dobara, razvijanje radnih navika i osjećaja solidarnosti te odolijevanje pritisku okoline koje mladima nameću vršnjaci i mediji.

Umjesto uobičajenih pedagoških radionica, nakon predavanja uslijedio je okrugli stol pod nazivom Roditeljstvo iz različitih kutova prema istom cilju. Uz moderatoricu Sabinu Marunčić, višu savjetnicu za vjeronauk, sudionici okruglog stola bili su dr. Željka Markić i njezin suprug liječnik urolog dr. Tihomir Markić, don Roko Glasnović, povjerenik za pastoral braka i obitelji u šibenskoj biskupiji, Franka Lapić, učiteljica u Katoličkoj osnovnoj školi te Igor Friedrich, vjeroučitelj i ravnatelj Ekonomske škole u Šibeniku. Osim osvrta na vlastita iskustva u odgoju djece, u dinamičnoj i zanimljivoj raspravi sudionici okruglog stola, ali i ostali vjeroučitelji, dotakli su i druge teme poput pastoralnog napora Crkve u odgoju novih roditelja i supružnika te važnosti suradnje škole, roditelja i šire društvene zajednice.