Ova stranica koristi cookies (kolačiče) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Daljnim korištenjem stranice suglasni ste s korištenjem kolačića

Biskupijsko/županijsko natjecanje iz vjeronauka

20170302 145801U Katoličkoj osnovnoj školi, 2. ožujka, održano je biskupijsko natjecanje iz vjeronauka. Natjecanje iz vjeronauka/vjeronaučna olimpijada okupila je učenice i učenike iz 11 osnovnih i 6 srednjih škola naše biskupije. Pogledajte rezultate i fotogaleriju!

 

 

 

 REZULTATI:

OSNOVNA ŠKOLA

SREDNJA ŠKOLA

Natjecanje je započelo u dvorani Katoličke škole himnom Lijepa naša i pjesmom Lijepa riječ sva otvara vrata koju je izveo zbor škole. Nakon himne, učenici Tehničke škole sa svojom mentoricom Marinom Galić predvodili su molitvu u koju su uključili sve misionare i kontinente na kojima djeluju i žive misionari jer je ovogodišnja tema bila Misijsko djelovanje Crkve. Ravnateljica Katoličke škole, s. Mandica Starčević pozdravila je prisutne i zanimljivom prezentacijom usporedila život djece u Africi i uvjete školovanja djece s našim školama. Igrokazom Misionar među prijateljima učenici 3.b razreda pokazali su kako biti misionar ovdje i sada. Pjesma Tamo gdje palme cvatu koju je otpjevao 4.a razred je bila završni dio programa nakon čega je s. Jakica pozdravila sve nazočne, poželjela uspjeh, ohrabrila za cijeli dan i rekla nekoliko općih uputa za tijek natjecanja.

Natjecatelje, mentore, izvođače i sve prisutne je pozdravio biskup Tomislav Rogić, i rekao da je najljepša poruka koju možemo u ovom korizmenom vremenu prenijeti jedni drugima upravo naše nastojanje da drugima oprostima, druge pitamo oproštenje i budemo misionari života i riječi Kristove, riječi evanđelja. Uz podršku i želju da današnji dan zapamte po međusobnoj radosti koju će u susretima doživjeti, natjecanje je moglo započeti!

Prvi dio natjecanja se sastojao od testa, drugi dio je bio tombola i treći Milijunak. Dok je povjerenstvo ispravljalo testove u dvorani škole su fra Stojan Damjanović, franjevac sa Visovca i pater Paul, misionar iz Siera Leone, upoznavao natjecatelje o načinima života ljudi u Africi. Fra Stojan je kao zrelo zvanje doživio poziv na koji se odazvao i krenuo je u Zair (današnji Kongo), gdje je boravio 13 godina kao misionar. Različite zgode i nezgode koje je fra Stojan na zanimljiv način predstavio držali su sve slušatelje u napetosti i zainteresiranosti. Spominjali su se skakavci, mravi, majmuni, zmije, lavovi…. Susreti koji su ostavili traga na fra Stojanu i mnogim ljudima s kojima je još i danas u komunikaciji. Čuli su se i neke izrazi, fraze, koje nitko nije znao ponoviti!
Nakon fra Stojana predstavio se pater Paul. On je rekao da je "veliki seljak jer je došao iz velikog sela". Ispripovjedio je svoj put do svećeništva koji je započeo ljubavlju prema čokoladicama i bombonima koje su djeci u njegovom mjestu dijelili misionari kako bi ih što duže zadržali u školi i uz knjigu. Onaj tko je više znao, dobio bi više čokolade…. U Siera Leone, rekao je pater, misa nikada ne traje 45 minuta, nikome na toj misi nije teško biti. Misa zna trajati tri sata i svi na misi pjevaju, mole, ne žure se nigdje. Afrikanci su jako siromašni, ali jako bogati jer imaju sreću, sretni su, veli pater! Radost radi upoznavanja učenici su pokazali i željom da naprave selfie s gostima koje su upoznali.

Natjecanje je ušlo u drugi i treći krug, nakon čega je bilo proglašenje pobjednika! Evo rezultata najboljih ekipa: prvo mjesto u kategoriji osnovnih škola osvojila je ekipa OŠ Antuna Mihanovića Petropoljskog, Drniš, Ivan Elez, Iva Čupić, Petra Marin, Petra Šaran, mentorica s. Klara Pavlović, drugo OŠ Vrpolje, Vrpolje, Iva Burazer, Dina Plenča Andrija Vučak Tonka Landeka mentorica Rosanda Vukičević i treće OŠ Petra Krešimira IV. Sara Rak, Katarina Rak , Ivona Kuvač, Ana Đerek, mentorica Vinka Lovrić Caparin.
U kategoriji srednjih škola prvo mjesto ponovno je izborila ekipa Srednje škole Lovre Montija, Knin, Stipe Maloča, Barbara Babić, Matea Babić, Antonijo Hromić s mentorima Mario Preden i Ivan Lukač, drugi su natjecatelji iz Gimnazije Antuna Vrančića, Lea Župan, Marija Žaja, Karla Rudan, Josip Šunjerga s mentorima don Božo Škember i don Miro Stojić, a treće mjesto pripalo je ekipi iz Turističko-ugostiteljske škole, Marko Smolić, Lucija Šarlija, Magdalena Jurić, Marina Skorić, mentorica s. Tatjana Petric.

Prve tri ekipe su nagrađene prikladnim darovima, a natjecatelji koji su osvojili 2.,3.,4. i 5. mjesto u osnovnoj školi, 2. i 3. mjesto u srednjoj školi čeka i zajednički izlet u Zagreb koji će biti 5. svibnja 2017.

s. Jakica Vuco