Ova stranica koristi cookies (kolačiče) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Daljnim korištenjem stranice suglasni ste s korištenjem kolačića

ŽSV: "Komunikacija s djecom s teškoćama u razvoju" (FOTO)

image-0-02-05-a706a2c057f9a53f6d4f33ccaae2eb7d181110667b15a40bda4f12c9629d1990-VPrvo županijsko stručno vijeće u školskoj godini 2016./2017. održano je u srijedu 5. listopada 2016.godine s početkom u 16h u Katoličkoj osnovnoj školi u Šibeniku. Tema skupa namijenjena vjeroučiteljima osnovnih i srednjih škola Šibenske biskupije bila je "Komunikacija s djecom s teškoćama u razvoju".

 

Skup je započeo molitvenim pozdravom biskupa Tomislava Rogića nakon kojega su vjeroučitelji Dragan Miličević i Mario Preden iznijeli izvješće sa katehetske ljetne škole u Splitu.

Uslijedilo je predavanje defektologinje Helene Grubišić koja nas je sve podsjetila da živimo zajedno s razlikama. U prvom dijelu izlaganja koje je bilo vrlo poticajno defektologinja je objasnila pojam, definiciju i oblike komunikacije. Komunikacija je proces zamjene informacija preko dogovorenog sistema znakova. Postoji verbalna i neverbalna komunikacija.
Poseban naglasak bio je na suradnji sa roditeljima djece sa teškoćama u razvoju, poznavanja učenika te njihovim teškoćama.

U nastavku smo vidjeli koje su specifične teškoće učenja, vrste i učestalost teškoća. Defektologinja je istaknula važnost vještine komunikacije kod vjeroučitelja i sve nas potaknula na iskrenost i pravednost prema djeci sa teškoćama u razvoju. Smisao je potaknuti osobu da spozna svoje ponašanje ili greške i ispravi ih. Negativne rečenice ne postižu promjenu,djecu sa teškoćama u razvoju treba pohvaliti i poticati.

Na završetku skupa predstojnica katehetskog uredu s.Jakica Vuco upoznala nas je sa daljnjim aktivnostima u školskoj godini 2016./2017.

Županijsko stručno vijeće završilo je molitvom i kratkim druženjem nakon kojeg smo se razišli obogaćeni novim saznanjima o komunikaciji sa djecom s teškoćama u razvoju. Ovim putem se zahvaljujemo defektologinji Heleni Grubišić na prenesenom znanju i iskustvu rada s djecom sa teškoćama u razvoju.

Domagoj Jurković, vjeroučitelj