Ova stranica koristi cookies (kolačiče) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Daljnim korištenjem stranice suglasni ste s korištenjem kolačića

ODRŽANO PRVO ŽSV (FOTO)

DANILO U ŠIREM POVIJESNOM KONTEKSTU

naslovna 09-10-23

U ponedjeljak, 9. listopada 2023., vjeroučitelji Šibenske biskupije okupili su se u Danilu kod Šibenika, kako bi održali prvo Županijsko stručno vijeće u novoj školskoj godini.

Susret je započeo usvajanjem godišnjeg plana rada ŽSV-a te prezentiranjem kalendara rada Katehetskog ureda od strane predstojnice s. Renate Azinović.

Slijedila su dva predavanja Tonija Brajkovića, višeg kustosa u Muzeju grada Šibenika. Prvo predavanje pod nazivom Danilo u širem povijesnom kontekstu obuhvatilo je priču o arheološkom nalazištu Rider – municipium Riditarum koje seže u daleku prošlost od prije 8000 godina, a svoju punu ekspanziju doživjelo je pod ilirskim plemenom Delmata. U 1. stoljeću preuzeli su ga Rimljani i u skladu sa svojim običajima romanizacije asimilirali postojeću kulturu te je dodatno oplemenili vlastitim arhitektonskim i poljoprivrednim dostignućima. Plodna zemlja, obilje vode te položaj na vrlo važnoj prometnici Salona-Scardona učinili su ovaj municipium pogodnim i poželjnim mjestom za život, o čemu svjedoče brojni pronađeni kameni spomenici i artefakti iz tog doba. Dolaskom kršćanstva na ovaj prostor dio objekata pretvoren je u sakralni prostor, što se najbolje očituje na lokalitetu Rimske vile gdje se i danas u tlocrtu naziru obrisi manje crkvice.

U drugom predavanju kustos Brajković govorio je o Tri danilske crkve. Sveti Juraj u mjestu Danilo-Biranj, koji pripada romaničkom stilu te datira iz 11.-12. stoljeća, zatim Sveti Petar i Sveti Danijel koji imaju obilježja gotike (13.-14.st.), a spomenuta je i crkva Svetog Kuzme i Damjana za koju se zna da je postojala, ali joj ostatci još nisu pronađeni.

Završni dio skupa upriličen je u galeriji umjetničkih slika čelnika mjesne zajednice Mira Vukšića, koji je pozvao vjeroučitelje da razgledaju njegov postav te ih nakon toga prigodno počastio domaćim proizvodima.

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries