Ova stranica koristi cookies (kolačiče) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Daljnim korištenjem stranice suglasni ste s korištenjem kolačića

ODRŽANO TREĆE ŽSV

1687943111697

Treće Županijsko stručno vijeće vjeroučitelja osnovnih i srednjih škola Šibenske biskupije za školsku godinu 2022./2023. održano je u Katoličkoj osnovnoj školi u Šibeniku dana 27. lipnja 2023. godine. Susret je započeo slavljem svete mise u kapelici Svetog Mihovila koju je predvodio don Ante Vrcić, povjerenik za pastoral mladih Šibenske biskupije. Propovjednik je naglasio da je služba vjeroučitelja više od pukog zanimanja i da uključuje veliku odgovornost dovesti mlade Kristu.

Nakon svete mise susret se nastavio u dvorani škole, a prvo predavanje na temu Više aktivan, manje pasivan održala je vjeroučiteljica Marina Galić koja je predstavila preventivni projekt koji je odobrilo i financiralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske. Na osnovu prethodnih istraživanja koje je vjeroučiteljica Marina provela među svojim srednjoškolcima u Šibeniku, a koje je pokazalo da oko 2/3 učenika koristi internet pet i više sati dnevno, projekt Više aktivan, manje pasivan proveden je s učenicima i njihovim roditeljima s ciljem izbjegavanja opasnosti od otuđenja i razvijanja komunikacijskih i socijalnih vještina.

Drugo predavanje o Prijedlogu izbornih tema unutar GIK-a katoličkog vjeronauka održao je vjeroučitelj Šimun Radnić. Neke od predloženih izbornih tema bile su: liturgijska godina, biblijske teme, socijalni nauk Crkve, Caritas, ekumenizam i međureligijski dijalog, te Hrvati i kršćanstvo.

Potom je slijedio susret vjeroučitelja sa šibenskim biskupom mons. Tomislavom Rogićem koji je pozdravio vjeroučitelje i zahvalio im na proteklom trudu te zaželio da se dobro odmore preko ljetnih praznika kako bi mogli nanovo naviještati ljubav Isusa Krista svojim učenicima. Posebno je naglasio važnost dviju riječi, zahvalnosti i zajedništva, koje trebaju obilježavati svakog kršćanina. U zahvalnosti prepoznajemo Božju dobrotu, a u zajedništvu je živimo.

Slijedile su radionice za vjeroučitelje koje su vodili Marina Galić i Šimun Radnić na temu Obrada izabranih izbornih tema unutar GIK-a katoličkog vjeronauka. U radionicama su vjeroučitelji tijekom rada u skupinama kao svoje prijedloge istaknuli sljedeće izborne teme: Marijanska svetišta Šibenske biskupije, Sveti Ante Padovanski, Putevima Hrvata Janjevaca, Hrvatski poganski korijeni, Duboki su naši korijeni, Učimo moliti krunicu, Slavimo Tijelovo, Benediktinke u Šibeniku, Sveti Mihovil, Sveti Nikola, te Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje.

Na kraju susreta je predstojnica Katehetskog ureda Šibenske biskupije s. Renata Azinović dala osvrt na tekuću školsku godinu i najavila događanja koji slijede u idućoj godini.

Tekst: Mario Preden

 

 

 

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries