Ova stranica koristi cookies (kolačiče) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Daljnim korištenjem stranice suglasni ste s korištenjem kolačića

KORELACIJA VJERONAUKA I POVIJESTI

ODRŽAN STRUČNI SKUP ZA VJEROUČITELJE

vrandecic1

Stručni skup za vjeroučitelje na temu “Korelacija Katoličkog vjeronauka i Povijesti” u organizaciji Katehetskog ureda Šibenske biskupije u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje, podružnica Split, održan je 9. studenoga 2019. g. u Katoličkoj osnovnoj školi u Šibeniku.

nike dunk high black leather chair for sale | Mens Flynit Trainers

Skup je započeo molitvom koju je predvodio vjeroučitelj Robert Šimić zajedno s okupljenim vjeroučiteljima i sudionicima. Rad stručnog skupa otvorila je predstojnica Katehetskog ureda s. Renata Azinović koja je u svoje i biskupovo ime pozdravila sve nazočne.

Prvo predavanje pod naslovom Uloga kršćanstva i Katoličke Crkve u oblikovanju zapadne kulture i civilizacije održao je prof. dr. sc. Josip Vrandečić s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, koji je istaknuo zahvat kršćanstva u nicanju najsavršenije civilizacije u povijesti ljudskog roda. Obrazovanje i umjetnost imaju veliku ulogu od poučavanja germanskih naroda latinskome jeziku do proučavanja crkvenih otaca i rimske književnosti, uz naglasak na pronalasku “karolinške minuscule”, pismo kao lako čitanje i pisanje, a koje su razradili redovnici Katoličke Crkve. Obnova iz samostana naglašena je obnovom Europe, a oni postaju otoci intelektualnog života. Nadalje, spominje se važna uloga Benediktinaca (poljodjelstvo, stočarstvo, voćarstvo, usavršavanje tehnologije, rudnici soli, izrada metalnoga posuđa), gdje vidimo da su u svakoj djelatnosti redovnici pokazali domišljatost i istraživački duh poput izuma zračne jedrilice početkom 11. Stoljeća, kojom je redovnik Eilmer poletio do visine od 180 metara, zatim prvi sat o kojem postoji pisani dokaz kojeg je napravio papa Silvestar II. oko 996. godine te samostan Rievaulx u Engleskoj u kojem su redovnici izgradili peći za ekstrakciju željeza iz rudača (18. st.). Crkva je uvela i razvila sustav sveučilišta, pa je tako sustavno radila na njegovoj autonomiji, dodjeljivala papinske povelje, štitila studente od nepoželjnoga upliva vlasti. U umjetnosti je najznačajniji doprinos srednjovjekovnih katedrala. Predavanje je zaključeno temom katoličkog milosrđa s naglaskom na neizmjernu povijest dobrotvornoga rada pojedinaca, župa, biskupija, samostana, fratara, redovnica i laičkih organizacija.

Prof. dr. sc. Marko Trogrlić s istoga fakulteta, održao je drugo predavanje naslovljeno Uloga kršćanstva i Katoličke Crkve u oblikovanju nacionalnog identiteta tijekom hrvatske povijesti u kojem je istaknuo da na pitanje što je to i kakav je hrvatski identitet kao takav, napose hrvatski nacionalni identitet, nije moguće ispravno i cjelovito odgovoriti bez uzimanja u obzir tisućljetnog utjecaja kršćanstva i Katoličke Crkve. Kako institucionalno, tako i preko istaknutih pojedinaca, Katolička Crkva je tijekom hrvatske povijesti doprinosila hrvatskom narodnom i nacionalnom identitetu, od duhovnog do kulturnog i prosvjetno-znastvenog polja. "Svaki govor koji želi biti argumentiran, istinoljubiv i znanstveno-stručno utemeljen o onomu što čini hrvatski identitet, ne može zanemariti, odnosno, mora uzeti u obzir veoma duga, višeslojna i brojna prožimanja koja su – na raznim i različitim područjima – bila plod suodnosa Katoličke Crkve i Hrvatskog naroda", zaključio je prof. Trogrlić ovo predavanje.

Na kraju skupa održane su pedagoške radionice na temu Praktični metodički modeli u obradi povijesnih sadržaja u Katoličkom vjeronauku koje su vodili vjeroučitelji Andrea Cinotti, Marica Labor i Stipe Komadina.

Ante Nimac, vjeroučitelj

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries