Ova stranica koristi cookies (kolačiče) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Daljnim korištenjem stranice suglasni ste s korištenjem kolačića

NISMO PLOD SLUČAJNOSTI NA ZEMLJI

HOMILIJA UZ SVETKOVINU KRŠTENJA GOSPODINOVA

krstenje isusovo

Mnogi ljudi trče za spektaklima, izvanrednim stvarima i izvanrednim situacijama. Ne mogu pronaći smisao i radost u običnosti i jednostavnosti svoje svakodnevnice pa zbog toga pokušavaju na svaki mogući način svoj život učiniti vrijednim tako da ga čine glasnim, izvanrednim i spektakularnim.

Running sports | nike shoes half gold half black women for sale


Mnogi su i od Mesije očekivali osobu koja će na ovaj svijet doći veličanstveno i u blještavilu ovoga svijeta, čiji će početak djelovanja biti u čudima i ozdravljenjima kako nitko ne bi posumnjao da je sin drvodjelca iz Nazareta, Galileje poganske, uistinu Mesija. Isus kao svoju prvu govornicu javnog djelovanja izabire rijeku Jordan, u tišini, u redu s narodom, s grešnicima, čeka krštenje kod Ivana Krstitelja. Isus izabire biti običan da bi bio neobičan i izvanredan. Isusov put kao Mesije potvrđuje i prorok Izaija: „On ne viče, on ne diže glasa, niti se čuti može po ulicama. On ne lomi napuknutu trsku niti gasi stijenj što tinja. (Iz 42,2-3)“ Isusovo krštenje oslikava i naše krštenje, naše dostojanstvo i naše poslanje na Zemlji.
Krštenjem postajemo djeca Božja. Premda to često živimo i doživljavamo kao banalnost, činjenica da smo Božji, Božja djeca, govori nam da nismo plod slučajnosti na ovoj Zemlji. Stvoreni smo iz ljubavi i za ljubav. Nismo odbačeni, zaboravljeni, napušteni. Osobina je nekršćanskih i neobjavljenih religija da strahopoštovanje prema Bogu razumijevaju upravo u onom strahu prema onom silnom Božjem veličanstvu. Bog je neizmjerno uzvišen i udaljen i treba se dobrano potruditi određenim obredima i djelima da bi ga se umilostivilo i da bi ga se ponukalo da nešto za čovjeka učini. A Isus nam je donio posve drugačiju sliku Boga. On je naš Otac. Bog nije onaj koji nas je stvorio i napustio, već je On neprestano prisutan, On je onaj koji je blizu, kad je dobro i kad je teško, u dobru i zlu. On nam je tu ljubav prema nama prije svega pokazao kada je poslao svoga sina Jedinorođenca na ovaj svijet.
Krštenjem Isus počinje svoje javno djelovanje na ovoj Zemlji. Vjerom koju smo primili po krštenju, u kojoj su nas naši roditelji donijeli u crkvu kako bismo primili krštenje, moramo posvjedočiti. Prije svega nam to pokazuje upaljena svijeća na krštenju - da budemo „sol zemlje i svjetlo svijeta“ (Mt 5,13). Vjera mora postati djelotvorna, životna, mora isijavati svoju dubinu. Jer vjera koja nije življena nije vjera, već pokoji sustav pravila i normi. Bog računa na mene, Bog računa na nas, kako bi prenio svoju Radosnu poruku ovome svijetu, svakom čovjeku; računa na nas kao što je računao na proroke, na Blaženu Djevicu Mariju, na apostole i tolike ljude tijekom ove naše povijesti. Da bismo uspješno ispunili svoje poslanje, Bog nam šalje Duha Svetoga, koji posvećuje da postanemo, budemo i ostanemo Njegovi.
Draga braćo i sestre, svetkovina Krštenja Gospodinova prilika nam je da posvijestimo sebi tko smo i zašto smo na Zemlji, da kao kršćani spoznamo svoje dostojanstvo. Prije svega ćemo ga spoznati tražeći Boga u svojoj svakodnevnici i posvećujući je te priznavajući se grešnima i slabima, kako ne bismo mislili da veličina leži u nama samima, već u Bogu koji nas je stvorio i otkupio. Neka nas na tom poslanju prati zagovor Blažene Djevice Marije.

fra Filip Čogelja

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries